SEO UZMANLIĞINA HIZLI BAŞLANĞIÇ İÇERİĞİ
Bu içeriği Podcast olarak dinleyebileceğinizi biliyor muydunuz? Podcast olarak dinlemek için şu kaynakları kullanabilirsiniz.
– Spotify Podcast
– Amazon Podcast
SEO alanında geliştirmek isteyenler için özel bölüm. Hızlı başlanğıç eğitimi 10 dakika okuma süresiyle SEO’nun temel dinamiklerini ve nereden başlamanız gerektiğine önemle değinmektedir, sonuna kadar mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.
SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir ve web sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında bir numaralı sonuç olarak sıralamak için optimize etmeye odaklanan bir pazarlama tekniği olduğuna daha önce değinmiştik. Bir dizi taktik ve araçla, web sitenizi arama motorlarının anlayacağı ve kullanıcılarına göstereceği şekilde düzenleyebilirsiniz.
SEO’yu hem bir sanat hem de bilim olarak düşünün. Kullanıcıların değer verdiği yüksek kaliteli, ilgi çekici içerik yaratmak yaratıcılığını ve becerisini gösterirken aynı zamanda analitik düşünme ve olası müşterilerinize ilişkin varsayımda bulunma becerisi ister. SEO’nun yalnızca organik sıralamaya odaklandığını hatırlamak önemlidir. SEO ile daha üst sıralarda yer almak için ödeme yapamazsınız. SEO’da daha üst sıralarda yer almanın tek yolu, arama motorunun gereksinimlerini karşıladığınızdan emin olmaktır.
SEO’nun Faydaları
Güçlü bir SEO stratejisi, işletmenizin çevrimiçi varlığına ve genel olarak pazarlama stratejinize bir dizi farklı faydalar sağlayabilir. Bu faydalar aşağıdakileri içerebilir:
- Web sitenize yönelik artan görünürlük ve trafik: Web sitenizin sayfaları Google’da ne kadar üst sıralarda yer alırsa o kadar fazla trafik alırsınız.
- Geliştirilmiş web sitesi kalitesi: Tam adından da anlaşılacağı gibi web sitenizi Google’ın yüksek standartlarını karşılaması için optimize etmeniz gereken birkaç yol vardır. Bunu yaparak, süreçte web sitenizi geliştireceksiniz. İyi bir web sitesi kurumunuz için iyi bir prestij oluşturacaktır.
- Tüketici güveni oluşturur: arama motoru kullanıcıları doğal olarak üst sıralarda yer alan web sitelerine güvenirler, çünkü Google’ın ilk sayfada yer alan siteleri “incelediği” duygusu vardır.
- Markanız alanınızda bir otorite olarak kabul görebilir: SEO, blog içeriği oluşturma gibi birçok içerik oluşturmayı içerir. Doğal olarak, bir konu hakkında ne kadar çok yazarsanız, o kadar çok insan size değerli bir bilgi kaynağı olarak görecektir. (ancak yalnızca içerik yüksek kaliteliyse bu gerçekleşecektir.)
- Uzun vadeli teknik: SEO biraz daha yavaş, uzun vadeli bir pazarlama stratejisi olabilir, ancak bir kez başladığında ulaştığınız noktaya siz bile şaşırabilirsiniz. SEO çalışmaları fazla mesai üzerine inşa edilen ve daha etkili hale gelen uzun vadeli bir strateji olduğunu da unutmayın.
Arama Motorlarını Anlamak
SEO’nun ne olduğuna ve nasıl çalıştığına derinlemesine dalmadan önce, arama motorlarının nasıl çalıştığını ve sıralamayı nasıl belirlediklerini anlamamız bize fayda sağlayacaktır. İşte size SEO ile ilgili bazı önemli istatistikler :
- “Dünya çapında İngilizce olarak, masaüstünde yapılan aramaların %88’i Google’da yapılıyor. Mobil cihazlarda bu rakam % 96’dır . Bing ve Yahoo birlikte, mobil aramaların %1,5’ini ve masaüstü aramaların %8’ini oluşturuyor.” Google’nin tam anlamıyla lider arama motoru olduğu kesin.
Bu, diğer arama motorlarında sıralamanın önemli olabileceği anlamına çok aratılan kelimeler için geçerli olabilir fakat; odak noktamız Google olacaktır.
Peki, Google neyi nasıl sıralayacağına nasıl karar veriyor? Google yeni içerik tespit ettiğinde tarama, dizine ekleme ve sıralama gibi 3 önemli adımı takip eder. Bu adımların ne anlama geldiğini gözden geçirelim.
Tarama
Google’ın “örümceğinin” içeriğinizin neler sunduğunu değerlendirmek için sayfanızı analiz etmesi anlamına gelir. Örümcekler özellikle yeni içeriğe çekilir bu nedenle web sitenizi ve blogunuzu sürekli olarak güncellemeniz önemlidir. Güncel içerik değerli, kendini güncelleyen site ise daha değerlidir.
Bağlantılar tarama için çok önemlidir, çünkü örümcek web sayfanıza bu şekilde keşfedecektir. Dahili bağlantı yapınızı kullanarak web sitenizde gezinir. Blog içeriğinizde her zaman diğer makalelere bağlantı vermek istemenizin ve önemli sayfalarınızın bu kadar önemli olmasının nedeni budur. Site haritanızı taranması için Google’ye Google Webmaster Console kısmından gönderebilirsiniz.
İndeksleme
Google web sitenizi taradıktan sonra dizine ekler. İndeksleme, Google’ın bir web sayfasını anlama ve organize etme yöntemidir. İçerik, resimler, videolar, anahtar kelimeler vb. hakkında bilgi depolar. Tüm bu bilgileri web sayfanızı arama sonuçlarında nasıl sıralayacağını belirlemek için kullanır.
Sıralama
Google, web sitenizi taradıktan (analiz ettikten) ve dizine ekledikten (bilgi depoladıktan) sonra, birisi arama yaptığında web sitenizi sıralamak için bu bilgileri kullanacaktır.
Ayrıca konum, dil, cihaz, yükleme süreleri, site güvenilirliği, içerik, anahtar kelimeler vb. gibi diğer sıralama faktörlerini de olabildiğince dikkate alır. Google’ın sonuçlarını nasıl sıralamaya karar verdiğini kimse tam olarak bilemez ancak dikkate alınan 100’den fazla farklı faktör olduğu biliniyor.
Tahmin edilen kriterler arasında en önemlisi Google’ın kullanıcının arama amacına göre sıralama yapmak istediğidir. Bu anahtar kelime sayfası ile kullanıcının aramasının amacının eşleştirmenin hayati önemde olduğunu biliyoruz. İlgili kişi “SEO Nedir?” diye aratıyorsa ona SEO’yu şimdi olduğu gibi açıkça / saklamadan anlatmalıyız. Teşekkürler Türk SEM 🙂
Bir SEO Stratejisinin 3 Temel Noktası
SEO stratejinizi yönlendirmenin birçok farklı yolu vardır. Türk SEM’de güçlü bir SEO stratejisi oluşturan 3 temel öğe belirledik: anahtar kelimeler, içerik ve web sitesi optimizasyonu.
Bu üç temel öğeye ve bunları SEO stratejinize nasıl dahil edebileceğinize daha yakından bakalım.
Anahtar Kelimeler
İşletmeniz ve müşterilerinizle alakalı olabilecek olası arama motoru sorgularının tamamıdır. Bunlar, kullanıcıları çekmek için hangi içeriğin oluşturulacağına karar vermenin en kolay yollarından biri olduğu için SEO’nun temel direğidir. SEO’ya ilk başladığınız zaman firmanıza müşteri olabilecek tüm kelime ve kelime öbeklerinin listesini yapmanız gerekir. Türk SEM olarak şahsen bizim ilk işimiz bu kelimeleri belirmektir. Google Ads üzerinde yer alan Keyword Planner işinize yarayabilir.
- Çerez Politikası Oluşturucu
- Snippet Kodunu Bulma
- Siteniz Iphone’da Nasıl Görünüyor
Anahtar kelimeleri ve ana temaları anlayarak kullanıcıların içeriğinizi ve web sitenizi bulmasına yardımcı olmak için kullanılacak en iyi kelimeleri veya cümleleri bilmiş olacaksınız.
Müşteriyi / Ziyaretçiyi Anlamak
Siteniz üzerinden müşteriniz olan ziyaretçiyi anlamalısınız.. Uygun anahtar kelime araştırması yapmak için öncelikle olası müşterinizi tanımlamak sizin 2. adımınız olabilir.
Müşteri potansiyelli ziyaretçinizin ihtiyaçları, ilgi alanları, sıkıntılı noktaları, endişeleri ve bir konuyla ilgili soruları ile ilgili kelime ve cümleleri bir ekip ile beyin fırtınası yapmanız sağlıklı olabilir. Hatta tüm anahtar kelimelerinizde ilgili ziyaretçinizi üzgün / mutlu vb olarak işaretlemeniz onlar için en doğru içeriği ve siteyi sunmanızı kolaylaştıracaktır.
Anahtar Kelime Araştırması
SEMRush ve Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi araçları kullanarak farklı anahtar kelimeleri analiz edebilir ve bunların markanız ve potansiyel müşterileriniz için uygun olup olmadığını belirlemelisiniz.
Hangi kelime veya kelime öbeklerinin işe yarayacağını belirlemek için anahtar kelimeleri analiz ederken aşağıdaki faktörlere dikkat edin.
- Anahtar kelime arama hacmi: İnsanların gerçekten aklınızdaki kelimeleri aramasını yapıyor mu?. Anahtar kelimelerin arama hacmi çok düşükse yeni anahtar kelimeler veya ilgi çekici konular düşünmeniz gerekebilir.
- Zorluk derecesi: Arama hacmi yeterince yüksek olan ancak henüz diğer markalar veya siteler tarafından yaygın olarak kullanılmayan anahtar kelimeler çeşitli araçlarla arayıp bulmanız gerekecektir. Zorluk seviyesi veya rekabeti düşük, ancak aranma hacmi yüksek kelimeleri bulun. Bu kelimeler sitenizin temel ziyaretçi kaynağı olabilir.
- Alaka düzeyi: Terimin genel olarak sektörle, belirli markanızla ve en önemlisi potansiyel müşterilerinizle ne kadar alakalı olduğu oldukça önemlidir.
Bu yukarıda bahsettiklerimizle birlikte anahtar kelimeler dediğimizde aratmaların tam anlamıyla sadece bir veya iki kelimeyi kastetmediğimize dikkat etmek önemlidir. Aslında firmanızla ilgili uzun anahtar kelime gruplarını kullanmak içeriğinizin Google’da daha iyi konumlandırılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda soru kalıplarını yanıtlamak için daha fazla fırsat sağlar.
İçerik
İnsanları web sitenize neyin çekeceğini belirledikten sonra o içeriği gerçekten kaliteli şekilde oluşturmalısınız, bu içerik bir araştırma ürünü olmalıdır. Bu bizi SEO çalışmalarının ikinci bölümüne götürür.
İçerik
Joe Pulizzi‘nin tanımladığı gibi, içerik pazarlaması “İyi tanımlanmış bir hedef kitlenin dikkatini çekmek ve korumak için, onları gelecekteki müşteriler olmaya yönlendirme sürecidir. Bu süreç amacıyla ilgili ve değerli içerik oluşturmak ve dağıtmak için içerik üretmek gerçek bir pazarlama tekniğidir.“
Bir SEO uzmanı insanları web sitenize çekmek için içerik pazarlaması kullanılır. İçeriği yeni potansiyel müşterileri çekmek için önemli bir pazarlama kanadı olarak görün.
İyi İçerik Nasıl Oluşturulur
Bu kısım oldukça önemlidir. Küme stratejisini öğrenmenizi bu yazıyı okuduktan sonra tavsiye ederim.
İçeriğiniz ilgi çekici, değerli ve dikkat çekici değilse SEO çalışmalarınız hiçbir şey yaramaz (diyebilirim). Aralarından seçim yapabileceğiniz sonsuz miktarda içerik formatı var. Genel olarak hedef kitleniz için alakalı ve değerli ancak üretimi sürdürülebilir olan içeriğe bağlı kalın.
Farklı kullanıcılar için içinde bulundukları dönüşüm hunisinin aşamasına bağlı olarak farklı içerikler vardır. En iyi içerik içinde bulundukları dönüşüm hunisinin zamandan bağımsız olarak bir kullanıcı için geçerli olan içeriktir. Başarılı bir içerik şunları içerebilir:
- Bloglar
- İndirilebilir PDF’ler
- e-kitaplar
- Bilgi grafikleri
- Videolar
- Bültenler
- Web Seminerleri
- Podcast’ler
İyi içeriğin genellikle 6 ana özelliği vardır:
- Okuması kolay: Farklı bölümler için kısa cümleler ve kısa paragraflar; açıkça söylemek gerekirse düzenlenmiş fikirler ve başlıklar kullanın.
- Özgün: İçeriği asla kopyalamayın! Google, yinelenen içeriği cezalandırır ve asıl yaratıcının kim olduğunu emin olun bilir.
- Alakalı: İçeriğiniz her zaman sitenizi ziyaret eden kişinin ihtiyaçlarına, sorularına, endişelerine, sorunlu noktalarına vb. odaklanmalıdır.
- SEO için optimize edin: Anahtar kelimenizin meydana getirdiği temayı birden çok kez ekleyin. Ancak, aşırıya kaçmayın veya kaç kez kullanıldığına takıntılı hale gelmeyin. Doğal olarak anahtar kelimenizi içeriğin içine yerleştirin. Anahtar kelime içeriğiniz faydasız ise sizi hiçbir yere götürmez.
- Metin dışı öğeler içerir: İçeriğin değerini artırabilecekleri resimleri, infografikleri ve videoları dahil ederek içeriğinizi zenginleştirin.
- Değerlidir: Her zaman kullanıcı için içerik oluşturmayı unutmayın. İçeriğiniz ne kadar değerliyse, o kadar çok insan ona tıklar ve o kadar iyi sonuç verir. Değerli olmayan içerik eninde sonunda başarılı olmayacaktır.
İçerik ve SEO Arasındaki Muhteşem Uyum
İçeriğiniz ile içeriğinizi nasıl optimize ettiğiniz arasında tatlı bir nokta bulmak önemlidir. İçerik yalnızca markanızın, ürünlerinizin veya hizmetlerinizin reklamını yapmakla kalmamalı, her zaman kullanıcıya değer sağlamalıdır. Ancak, hedef kitlenizin bulabilmesi için ilgili anahtar kelimeleri ve temaları kullanması gerekir.
İyi araştırılmamış ve optimize edilmemişse içerik tek başına kullanıcıları web sitenize çekme konusunda yetersiz kalacaktır. Hem paylaşılma potansiyeline sahip hem de Google’ın kolayca anlayabileceği ilginç bir şeyi nasıl oluşturabileceğinizi düşünmelisiniz.
Ayrıca içeriğinizle biraz eğlenceyi de unutmayın. Her zaman pratik olmak zorunda değiliz. Yaptığınız araştırmaya uyarlandığı sürece eğlenceli veya duygusal olabilir.
İçeriğin Teknik Yönü
Yalnızca içerik üretmenin ötesinde, mevcut içeriğinizi korumak, zamana uyarlamak ve optimize etmek de çok önemlidir. İçeriğinizi yönetirken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:
- Dahili bağlantı: Örneğin, bir kavram hakkında konuşuyorsanız ve ilgili bir makaleniz varsa, site içeriğinizdeki diğer makalelere ve yapıtaşı sayfalarınıza bağlantı verin. Unutmayın Google’ın örümceği web sayfanızı bu şekilde bulur ve tarar.
- Yapıtaşı sayfalar ve konu kümeleri: Yapıtaşı sayfası, konu kümesinin üzerine inşa edildiği şeydir. Yapıtaşı sayfaları bir konuyu geniş bir şekilde kapsarken, içerik kümesi o konuyla ilgili belirli bir noktayı daha derinlemesine ele alır.
- Site Dışı SEO: Yukarıda belirtildiği gibi site dışı SEO; web sitenizin dışında konumlanmanıza katkıda bulunan unsurlara denir. Site dışı SEO aşağıdakiler gibi birçok içerik oluşturmayı gerektirir:
- Bağlantı kurma
- Endüstri forumları ve blogları
- Sosyal medya
- video pazarlama
- Konuk bloglama
- Geri bağlantılar: Gelen bağlantılar veya bağlantı oluşturma olarak da adlandırılan backlinkler, harici web sitelerinden sizin sitenize bağlantı veren köprülerdir. Google’ın güvenilir ve yetkili olduğunuzu bilmesini sağlarlar.
- Konuk bloglama: Diğer alakalı, yetkili web siteleri için makaleler yazmak, yalnızca bir yazarın veya markanın itibarını artırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda diğer güvenilir, yetkili kaynaklardan gelen bağlantılar almanıza da olanak tanır. Bu çalışma bir SEO uzmanının bir geri bağlantı oluşturması için en iyi fırsatlardanda biridir.
Kullanıcı Deneyimi
2001 yılından günümüze kadar SEO danışmanlığı sürecimizde şunu anladık Kullanıcı Deneyimi SEO’da ilk bakmanız gereken kısımdır. Başarılı bir kullanıcı deneyimi sunan web siteleri arama motorlarına ait sonuç sayfalarında daha üst sıralarda olacaktır.
Kullanıcı deneyimi (UX) başarılı olmalı daha başarılı olması gereken süreç ise Müşteri Deneyimi (CX) sürecidir. Her iki sürecinde sorunsuz bir deneyim sunduğuna emin olmalısınız.
Web Sitesi Optimizasyonu
Araştırmanızı yaptınız ve içeriğinizi oluşturdunuz. Şimdi ne olacak? Bir SEO stratejisinin son ayağı, bir Web Sitesi Optimizasyonudur.
Web sitesi optimizasyonu, web sayfalarını Google için en iyi şekle getirmeye hizmet eden teknik SEO ve siteiçi içi SEO uygulamalarını ifade eden geniş bir terimdir. Buna içeriğin düzgün bir şekilde yapılandırılması, başlıkların, alternatif metnin kullanılması, mobil cihazlar için optimize edilmesi ve yükleme sürelerine dikkat edilmesi gibi çalışma alanlarını barındırır.
Birçok web sitesi optimizasyonunun siteiçi SEO ile ilgisi vardır. Sayfa içi seo’nun büyük bir işlevi içerik olsa da, aşağıdakiler gibi teknik yönler de mevcuttur:
- Anahtar kelime stratejisi
- URL optimizasyonu
- Başlıklar ve meta açıklamalar
- Sayfa başlıklarının yapısı
- Görüntü optimizasyonu
- Mobil uyumlu optimizasyon
- Site haritası
- yükleme süreleri
- Yüksek kaliteli içerik
- İçerik optimizasyonu
Şimdi bu kavramlardan bazılarını şimdi inceleyelim.
Optimize edilmiş URL’ler
URL’lerin arama motorları tarafından okunması ve dizine eklenmesi kolay olmalıdır. İyi URL’ler oluşturmak için dört basit kural vardır.
- Kısa ve basit tutun
- Yalnızca küçük harf, rakam ve kısa çizgi kullanın.
- URL, sayfanın içeriğindeki ana anahtar kelimeyi içermelidir.
- Yılları dahil etmeyin (bu bir tercihidir)
İçerik Başlıkları ve Meta Açıklamaları
Bir blog makalesi gibi yazılı içeriği yayınlarken başlığı (H1, H2, H3 vb.), URL’yi ve meta açıklamayı nasıl düzenlediğinizin farkında olun. Google, bir sayfanın konumlandırılmasına karar verirken bu unsurları dikkate alır.
Başlıklar
Yazılı içeriğinizi uygun başlıkları kullanarak düzenlediğinizden emin olun . Bir H1 başlığı, başlığınız olarak yalnızca bir kez kullanılmalıdır. H2’ler anahtar kelimenizi içermeli ve yalnızca ana temaları düzenlemek için kullanılmalıdır, H3’ler ve H4’ler ise daha küçük kavramları tanıtmak içindir. Bu önemli bir bilgidir ve bu paragraftaki başlık bilgisini asla unutmayın.
Bölümle alakalı olduğunda her başlıkta çeşitli anahtar kelime temaları kullanmak önemlidir. Bu, zengin snippet’ler söz konusu olduğunda özellikle önem teşkil eder ve içeriğinizi anında zirveye taşımanın harika bir yoludur.
Görüntüleri Optimize Etme
Arama motoru örümcekleri, görüntüleri bir insanın yaptığı gibi “okuyamaz”. Bu nedenle, örümceğin bunları yorumlamasına yardım etmeniz gerekir. Alternatif metinde, içeriğin anahtar kelimesini kullanarak görseli tanımlayın. Aynı anahtar kelimeyi başlıktan ve meta açıklamadan kullanabilirsiniz. Buna mümkün olduğunca önem verin.
Ayrıca, dosya boyutu arttıkça görüntüleri daha küçük boyutta tutmaya çalışın. Yalnızca jpg, png veya gif biçimlerini dahil etmeye özen gösterin. Jpg, yükleme sürelerine yardımcı olacak en küçük olma eğilimindedir.
Duyarlı tasarım
Web sitenizin trafiğinin çoğu mobil aramalardan muhtemelen geleceği için, web sitenizin mobil kullanım için optimize edildiğinden emin olun. Aslında Google, mobil uyumlu olmayan ve dizine eklenmiş web sitelerini mobil öncelikli olarak sıralamaz. Aramalarda mobil uyumsuz siteleri çokta getirmek istemediğini söyleyebiliriz.
Web sitenizin tüm ekran boyutları, tarayıcılarla uyumlu ve hızlı yükleme süreleri için iyi bir kullanıcı deneyimi sunduğundan emin olun.
Yükleme Süreleri
Yüklenmesi çok uzun süren bir site / sayfa yüksek hemen çıkma oranlarına neden olur ve ziyaretçilerin sitenize bağlanmadan çıkmasına neden olur. Google bunu dikkate alacağından, bir sayfanın SEO konumlandırmasını da kötüleştirebilir. Sitenizi denetleyin ve yavaş yüklenen sayfaları optimize edin.
Site Haritası
Bu tüm sayfaların indekslemesi için önemlidir. Google aracılığıyla manuel olarak yapılabilir, ancak çoğu blog platformu (Wordpress veya Hubspot gibi) bunu otomatik olarak oluşturur. Google Search Console‘a site haritası URL’nizin ne olduğunu söylemeyi ve güncel tutmak için bakımını yapmayı unutmayın. Bunun için WordPress kullanıcıları eklenti olarak bir çok eklentiyi indirebilir.
Sonuç
Kesinlikle SEO dünyasında önemli olan daha birçok taktik ve teknik vardır. Bu hızlı başlangıç kılavuzu, doğru başlangıcla başlamanıza yardımcı olmak için SEO’ya giriş niteliğinde olduğunu unutmayın. Kendi tarzınızı kurmak için bu yazdığımız bilgileri özümsemeniz gerektiğini unutmayın.
—
Sorularla SEO Yaklaşımımız
Soru : Türk SEM SEO Stratejisi hangi yeni nesil pazarlama yöntemine dayanmaktadır?
Cevap : SEO Stratejimiz temelleri InBound Marketing temellerine dayanmaktadır.
Soru : SEO Çalışmalarımız Sadece kurumsal müşterilere mi sağlanıyor?
Cevap : Evet
Kurumsal SEO
Soru : En Yüsek Deneyimimiz Hangi Sektörde?
Cevap : 2005 yılından günümüze kadar turizm sektöründeyiz. Bu sebeple en büyük deneyimimizde yine turizm sektöründedir.
Otel Reklam ve Pazarlama
Soru : Kaç yıldır SEO Çalışması yapıyorsunuz?
Cevap : Türk SEM kurucularından Tahir Dinç 2004 yılında Open Directory Project editörü oldu. ODP editörü olarak SEO hizmeti ile yanyana anılmak istemedi. Rekabet kurallarına aykırı olacağını düşünerek SEO sektöründen uzak durdu. İlk sitesini 1999 yılında yayınlandı, kendi siteleri içinse 2001 yılından bu yana SEO çalışmaları yaptığını belirtebiliriz.
Tahir Dinç Hakkında
Soru : Türk SEM’in benimsediği SEO stratejileri nelerdir?
Cevap : Öncelikle Türk SEM Örtük SEO Stratejisini çok sever. SEO Doğru ve Yanlışlar ile SEO anlayışımıza da değindik.
Soru : Türk SEM Ödülleri nelerdir?
2016 yılı 3. çeyreğinde Google Türkiye birincisi olduk.
Google Ads 1. Ajansı
SEO Neyin Açılımı?
Cevap : SEO bir kısaltmadır ve Search Engine İngilizce’de Arama Motoru anlamı taşırken, Optimization ise optimize etmek / düzenlemek veya ayarlamak anlamlarına gelir. SEO açılımı arama motoru optimizasyonun İngilizce baş harflerinden oluşmaktadır. Aynı zamanda bu hizmeti sağlayan uzmanlara da SEO denmektedir. Türkçemizde yaygın olarak SEO hizmeti sağlayan uzmanlara SEO uzmanı demekteyiz.