Meta Description (Meta Açıklama) Nedir?

Meta Description (Meta Açıklama) Nedir?

Yıl 2002 yılını gösterdiği zamanlarda dünyanın en etkili arama motorları bir web sayfasında 3 temel HTML öğesine bakardı. Bunlar; Title, Meta Açıklama ve Meta Kelimelerdir. Google bir sayfanın tüm içeriğini indexlemeye başlamasından sonra Meta Keywords önemini kaybetmiş fakat; Meta Description önemini kaybetmemişti. Bu yazımızda onca zamandır önemini kaybetmeyen ve neden hala önemli olduğunu anlatacağımız Meta Description (meta açıklama) konusuna değineceğiz. Hemen alt kısımda sitenizin meta açıklamasını kontrol edebilir ve karakter sayısı ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Meta Açıklama Test Aracı

Meta Açıklama Nedir?

Meta açıklama etiketi (Meta Description), bir web sayfası başlığında yer alan ve web sayfasındaki içeriği özetleyen HTML kodunun bir parçacığıdır. Arama motoru optimizasyonu (SEO) gerçekleştirirken meta açıklama etiketlerini kullanmak en iyi uygulamalardan birisi olarak kabul edilir.

Etkili bir şekilde hazırlanmış bir meta açıklama okuyucuları SERP sonuçlarında web sayfanızın aradıkları bilgiyi sağlayacağına ikna etmeye çalışmaktadır. Meta açıklama, SEO açısından meta etiketlerinin Title’den sonra en önemli 2. parçası diyebiliriz.

Örnek Meta Açıklama Kullanımı

Meta açıklamaları genellikle Title kullanımı sonrasına konumlandırılır. Örnek “Meta Description Kodu” kullanımı ise şu şekildedir;


<head>
<meta name = “description” content = “Bu bir meta açıklamasıdır. Burada yazacaklarınız genellikle arama sonuçlarında görünür.”>
</head>


Meta Açıklaması Ne Kadar Uzun Olmalıdır?

Geleneksel olarak SERP‘de görüntülenen maksimum karakter sayısı 150-160 arasında değişmektedir. Meta açıklamalar herhangi bir uzunlukta olabilse de Google, snippet’leri 155 ila 160 karakter arasında kısaltır. İdeal olarak meta açıklamaların web sayfasında nelerin anlatıldığını kısaca tanımlaması gerekir. Bunun için yeterince açıklayıcı olmalısınız ve 50 katakter ile 160 karakter arasında bir metni kullanmanızı tavsiye ederiz.

Google’ın güncel meta açıklama uzunluğu 920 piksele kadardır, yani yaklaşık olarak 158 kelimeye tekabül eder. Mobil cihazlarda bu sınır yaklaşık 680 piksel ve 120 karakterdir.

Google arama sonuçlarında “Türk SEM: Türkiye SEO Merkezi ve Google Ads Hizmetleri” başlıklı web sitesi.

Meta Açıklama Neden Önemlidir?

Google meta kodlarının doğrudan bir faydası olmadığını uzun süre önce açıklamıştı. Meta açıklaması yazsanız bile Google bu açıklamayı bazen kullanmadığını 2009 yılındaki açıklamasında belirtmiş. Bunun nedeninin aratılan ifade ile site içerisinde daha doğru bir cümle yapısı görmesi diyebiliriz.

Google Meta açıklamasını neden önemsiyor;

SERP Sonuçları İçin

Peki; Google işin aslı doğrudan bir faydası olmadığını belirtse de meta açıklamasını neden önemsiyor? Bunun cevabı çok net SERP sonuçlarının daha hoş bir görüntüde olmasını istemesidir.

Metin Olmayan Sayfaların Tanımlanması İçin

Java, Flash vb bazı web uygulamalarında Google site içeriğini tanımlamakta zorlanmaktadır. Bu tarz durumlarda site içeriğini tanımlayacak bir açıklamaya ihtiyaç duymaktadır. Sadece login olan sayfalarda da mesela bir metin bulamayabilir. Bu durumda SEO uzmanının ilgili sayfayı “İstanbul Eczacılar Birliği üyelerinin giriş yaparak üyeliklerine bağlanabileceği login ekranıdır.” gibi bir açıklama girilmesi gerekir.

Tıklanmaya Etkisi

Meta açıklaması bir metin tabanlıdır ve Türkçe dil kurallarına uymalısınız. Meta açıklamınızın dikkat çekici olması, içerikle ilgili merak uyandırması, okumaya devama teşvik etmesi arama motoru sonuç sayfalarında sitenizin tıklanmasını artırabilir. Bu durum da doğrudan olmasa da dolaylı olarak sıralama iyileşme meydana getirebilir.

Güçlü Meta Açıklamasının Püf Noktaları

SEO Uzmanlığı sürecinizde fayda sağlayacak bu bilgileri meta açıklama sürecinizde özümsemeye çalışın.

  • Kısa ve öz tutun
  • Bir harekete geçirici mesaj (CTA) ekleyin
  • Benzersiz tutun
  • Konuyu ele alın
  • Hedef anahtar kelimeyi kullanın
  • Özel karakterlere dikkat edin
  • Uzunluğu optimal tutun
  • Tırnak (“) işareti kullanmayın

Son madde deki (“) kodlamanın parçası olan işareti kullanmayın. Çünkü ilgili işareti kullanırsanız meta açıklaması kodunun bittiği düşünülebilir.

Tahir Dinç
Tahir Dinç

1999 yılında ilk çalışmalarıma başladım, 2004 yılında ODP editörü oldum. Günümüzde bir çok büyük firmaya SEO ve Google Ads hizmetleri sağlıyorum. SEO çalışması benim için işten daha fazlası diyebilirim. Türk SEM Blog sayfasında dijital pazarlama ile ilgili önemli ve faydalı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *