Hosting Nedir ve Projeniz İçin Hosting Neden Önemlidir?

Hosting Nedir ve Projeniz İçin Hosting Neden Önemlidir?

Web sitelerinin her zaman nasıl çalışır durumda olduğunu her yerden ve her zaman nasıl bir kaç saniyede erişildiğini düşündünüz mü?

Konuyu ağır jargonlara boğmadan sade bir anlatım yapmaya karar verdim. O yüzden kısa ve öz bir anlatım olacak. Temel seviyede bilmeniz gereken konuları anlatacağım.

Sürpriz Araç : Bir sitenin hangi Web barındırma(Hosting) sağlayıcısında olduğunu öğrenmek için Hosting Checker webmaster aracımızdan faydalanabilirsiniz.

Hosting (Web Barındırma) Kavramı

Hosting, bireylerin ve kuruluşların web sitelerini internette erişilebilir hale getirmelerine olanak tanıyan hizmete verilen genel bir isimdir. Türkçesi “Web Barındırma” olarak geçer. Fakat; yaygın kullanımı Hosting’tir. Web barındırmayı bir web sitesinin dosyalarının ve verilerinin bulunduğu veri merkezinde bulunan bir sunucuda bir alan kiralamak olarak düşünün.

Ziyaret ettiğiniz tüm web siteleri kullanıcı isteklerini işleyen ve web sitesinin içeriğini istem gönderen cihaza aktaran sunuculardır. Web barındırma olmadan bir web sayfası yayınlanamazdı. İşte Hosting kavramını bir web sitesinin dosyalarının barındırıldığı yerdir.

Tarafsız şekilde Türkiye’de hizmet veren Web Barındırma firmalarını En İyi Hosting Firmalarını Test Ettik içeriğimizde sizler için paylaştık.

Web Barındırma Nasıl Çalışır?

Firmanız veya kendiniz için bir web sitesi yayınlayama karar verdiğinizde ilk adım “Domain” yani AlanAdı satın almaktır. 2. adım ise bu alan adının bağlanacağı hosting hesabıdır.

Bir web barındırma hizmeti satın aldıysanız, aslında bir sunucuda kendinize özel belli bir depolama alanlı örneğin 50 GB ve belli bir trafik limitli örneğin aylık 1TB trafikli alan kiralamış olursunuz. Bu ilgili sunucudaki alanınız, HTML, CSS, belgeler, videolar ve resimler dahil olmak üzere web sitenizin ihtiyaç duyacağı tüm dosyalarını depolar. Birisi web adresinizin adını (alan adınızı) tarayıcıya yazdığında, internet web sitesi dosyalarınızı tutan web sunucusuna bağlanır ve ardından web sitesi bilgilerinizi istem gönderen cihaza belirlediğiniz kurguda aktarır.

İnternet Işık Hızında Mı Aktarılıyor?

Soru : İnternet ışık hızında mı yoksa ses hızında mı seyahat ediyor? İngiltere’deyim ve Avustralya’da barındırıldığını bildiğim bir web sitesine ping atarsam en iyi ping sürelerini 320ms’ye yakın alıyorum. Avustralya, İngiltere’nin Dünya’nın kabaca zıt tarafındadır, bu yüzden yüzeyin etrafında yaklaşık 20.000 km. Rota doğrudan olmayacak ve bu yüzden 25.000 km diyelim ve bu nedenle 50.000 km’lik bir gidiş-dönüş mesafesi (ping süresi oraya ve geriye gidişi içerir). Quora

Mesela yukarıdaki soruyu ele alalım. İnternet çok hızlı ama hız derecesi nedir? Kabul edilen hız; Işık hızına yakındır ancak asla ışık hızında olmadığı yöndedir, ses hızında ise asla değildir. İletim hızı çoğunlukla 0,6c ile 0,8c arasında herhangi bir yerde olabilir. 

Hosting Neden Önemlidir?

Burada sizlere konuyu çok uzatabilirim Hostingin önemi konusunda fakat en önemli 2 konuyu bahsedeceğim. Bunlar kullanıcı deneyimi ve SEO konuları arasında olacaktır.

Hosting ve SEO İlişkisi

Arama motoru optimizasyonu, web sayfanızın arama motorları başlıca arama motorları Google, Bing ve diğerlerinin SERP sonuçlarında daha iyi bir pozisyon alması için yapılan çalışmalara verilen genel bir isimdir.

Web sitenizin arama motorlarında iyi bir sıralama alabilmesi için 3 temel çalışma alanından birisi Teknik SEO çalışma alanıdır. Burada temel tarayıcılarla uyumluluk ve site hızı kavramlarıdır.

Başarılı bir site hızı içinse en önemli başlangıç iyi bir seçimi ile başlar. Önemli projelerinizde hızlı, kurumsal ve deneyimli bir hosting firması seçtiğinize emin olun. TTFB ve DNS Checker direk seçeceğiniz hosting ile alakalıdır.

Bilgi : Hosting SEO açısından mı yoksa Kullanıcı deneyimi açısından mı daha önemli net cevap vermek zor. Her ikisi içinde çok önemli ama biri diğerinden daha önemli olacaksa genellikle bir çok firma için SEO açısından önemli olacaktır.

Hosting ve Kullanıcı Deneyimi İlişkisi

Bir web sayfasının biz Türk SEM olarak 3 kısımda inceliyoruz.

Burada 3 konuyla da direk Hosting alakalıdır. Sorunlu bir hosting; sayfa deneyiminde başarısız olacaktı bu da kullanıcı deneyim raporlarına negatif bir yansıma sağlar. İşin nihai sonucunda ise web sitenizle ilgili deneyim müşteri deneyiminizi düşürecek bu da müşterinizle aranızdaki hassas bağa zarar verecektir.

Türk SEM olarak tüm bu web hosting ve müşteri deneyimi bilinciyle tüm Web Tasarım müşterilerimize kendi sunucularımızda 4GB Ram ile İstanbul’da güçlü bir veri merkezinde güçlü bir sunucu da hizmet veriyoruz. Fiyatlarımıza web tasarım fiyatları bağlantımızdan ulaşabilirsiniz.

Web Barındırma türleri

  • Ücretsiz hosting: Temel hosting hizmetleri sunar ve ticari olmayan ve profesyonel olmayan siteler için uygun bir seçenektir, ancak genellikle düşük kalitededir ve asla tavsiye etmiyoruz.
  • Paylaşımlı barındırma: Bir sunucu içerisinde birden fazla kullanıcı tarafından paylaşılan bir sistemden oluşur ve aynı sunucuda birden fazla web sitesinin barındırılması nedeniyle hız ve güvenlik sorunları meydana gelebilir.
  • VPS Hosting (sanal özel değerler): Her istemcinin RAM ve CPU gibi kendine ait kaynaklarına sahip olduğu, sanal bölmelere ayrılmış diğer sitelerin sizin siteleri minimize etkilediği hosting sistemidir.
  • Sunucu veya VDS: Tek bir kullanıcı için eksiksiz bir sunucu sunar, maksimum esneklik ve hız sağlar, ancak daha pahalı bir seçenektir ve sunucu yönetiminden anlamalı, biraz teknik bilginiz olması gerekir.

Bir web sitesi nasıl barındırılır

  • Barındırma şirketini seçin: Sitenizin hızlı çalışması için Hosting sağlayıcının sunucularının fiziksel konumundan, işlemcesine detaylı bir inceleme yaparak firma seçilir.
  • Hosting planını seçin: Hosting sağlayıcını seçtikten sonra sitenize göre Ram, Depolama ve Trafikler değerlerine bakılarak en doğrı Hosting paketi seçilir. (İlk yıl çok uygun veren bazı firmalar 2. yıl 3 katına kadar fiyatları artırabilir, bunu da bilerek araştırma yapın.)
  • DNS’i Değiştirin: Domaini aldığınız siteye örneğin; Godaddy paneline bağlanarak ilgili hosting aldığınız firmanın DNS bilgilerini kayıt edin. Genellikle 24 saat içerisinde domain, hosting hesabına bağlanır.
  • Web sitenizi yükleyin: Domain adresine bağlanıldığında açılacak web sitesini artık Hosting hesabınıza yükleyebilirsiniz. Bunun için genellikle Filezilla gibi FTP programları kullanılmaktadır.

Son notlar

Hosting kavramının ne olduğu neden çok önemli olduğunu en sade şekilde sizlere aktarmaya çalıştık. Yine de aklınızda bir sorunuz varsa bizlere aşağıdaki yorum kısmından sorularınızı sorabilirsiniz.

Neşeli çalışmalar.

Tahir Dinç
Tahir Dinç

1999 yılında ilk çalışmalarıma başladım, 2004 yılında ODP editörü oldum. Günümüzde bir çok büyük firmaya SEO ve Google Ads hizmetleri sağlıyorum. SEO çalışması benim için işten daha fazlası diyebilirim. Türk SEM Blog sayfasında dijital pazarlama ile ilgili önemli ve faydalı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *