30 saniyelik bir reklam; akılda kalıcı bir jingle ve akıllıca hazırlanmış bir slogan ancak çoğunlukla reklamcılık bundan daha fazlası diyebilirim. Ortalama bir insan bir günde yaklaşık 5000 reklam mesajına maruz kaldığını biliyor muydunuz?
Reklamlar birçok şekil, boyut, kelime ve formda gelir. Peki reklamcılık / reklam tam olarak nedir? Reklamcılık bir firma için neden önemlidir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Bu konuları Türk SEM olarak bu konumuzda dikkatlice değineceğiz.
Reklamın Tanımı
Reklam, belirli bir sponsor firma veya şahıs tarafından yapılan ücretli duyurular aracılığıyla kamuoyunun dikkatini bir ürün veya hizmete çekme eylemidir.
Tahir Dinç‘e göre;
Reklam, bir ürün veya hizmeti belirlenen bir hedef kitleye kişisel olacak veya olmayacak şekilde sunulması ve tanıtılmasıdır.
İngiltere Reklamcılık Derneği‘ne göre
Reklam, genellikle ücretli olan, özel olarak bir veya daha fazla kişiyi bilgilendirmek ve/veya etkilemek amacıyla tasarlanmış her türlü iletişimdir.
Amerika Pazarlamacılar Derneği‘ne göre
Reklamcılık, bir şirketin mesajını veya markasını belirli bir yere yerleştirmek için ödeme yaptığı bir iş uygulamasıdır.
Reklamcılık, en basit tanımıyla insanları bir şey hakkında bilgilendirmek veya onları bir şeyi satın almaya, denemeye veya yapmaya ikna etmek amacıyla tasarlanmış ücretli bir iletişim mesajı geliştirme sürecidir.
1985 TRT Reklam Kuşağı
1987 TRT Reklam Kuşağı
Reklamın Özellikleri
- Ücretlidir: Reklamcılık, reklam verenin (sponsor olarak da adlandırılır) bir reklam mesajı oluşturmak, reklamlarını yayınlaması ve reklam verimini izlemek için ödeme yapmasını gerektirir.
- Tanıtım Aracı Vardır: Reklam , bir araç ile tüketiciye ulaştırılır.
- Tek Yönlü İletişim: Reklamcılık, markaların müşterilerine farklı mecralar aracılığıyla iletişim kurduğu tek yönlü bir iletişim kurmasıdır.
- Kişisel veya Kişisel Olmayan: Reklam, TV, radyo veya gazete reklamlarında olduğu gibi kişisel olmayan türde geleneksel reklam metodlarıdır ve sosyal medya ve diğer çerez tabanlı reklamlarda olduğu gibi son derece kişisel reklamlarda olabilir.
Reklam Türleri
Reklam faaliyetleri penetrasyon düzeylerine göre çizgi üstü, çizgi altı ve çizgi içi reklamlar olarak sınıflandırılabilir.
- Çizgi üstü reklamcılık, büyük ölçüde hedeflenmemiş ve geniş bir erişime sahip faaliyetleri içerir. Çizgi üstü reklamcılığın örnekleri arasında geleneksel reklamlar olan TV, radyo ve gazete reklamları bulunur.
- Çizgi altı reklamcılık, belirli bir hedef gruba yönelik dönüşüm odaklı faaliyetleri içermektedir. Çizgi altı reklamcılığın örnekleri arasında billboardlar , sponsorluklar, mağaza içi reklamlar vb. bulunmaktadır.
- Çizgi (satır) içi reklamcılık, hem Çizgi Üstü hem de Çizgi Altı stratejilerinin aynı anda kullanılmasını içeren faaliyetleri içerir. Bunlar marka oluşturma ve dönüşümlere yöneliktir ve hedefli (kişiselleştirilmiş) reklam stratejilerinden yararlanır. Satır içi reklamcılığın örnekleri arasında çerez tabanlı reklamcılık, dijital pazarlama stratejileri vb. bulunur. Dijital pazarlamada en önemli reklam alanı Google Ads reklamlarıdır.
Reklam faaliyetleri ayrıca kullanılan reklam ortamına göre 5 türe ayırabiliriz. Bu reklam türleri ise şunlardır:
Ürün/Marka Entegrasyonu: TV şovları, YouTube videoları vb. gibi eğlence medyasında ürün yerleştirmeleri. (Türk SEM’de çok yakında Youtube reklamları için özel bir sayfa yayınlayacağız.)
Basılı Reklamcılık: Gazete, dergi, broşür reklamları vb. (Türk SEM, Turkuvaz Medya ile işortaklığı yaptı)
Yayın Reklamcılığı: Televizyon ve radyo reklamları.
Açık Hava Reklamcılığı: Panolar, afişler, bayraklar, ambalajlar vb.
Dijital Reklamcılık: İnternet ve dijital cihazlar üzerinden gösterilen reklam türleridir.
10 Reklam Örneği
Reklamın Amaçları
Markaların reklam yayınlamalarının 3 temel amacı vardır: Marka veya ürün hakkında bilgi vermek, bir ürünü satın alınmasını sağlamak veya bir görevi yerine getirmeye ikna etmek ve son olarak marka mesajını hatırlatmak veya pekiştirmek.
Bilgilendirmek
Reklamlar, hedef pazarda marka bilinirliğini ve marka görünürlüğünü artırmak için kullanılmaktadır. Potansiyel müşterileri marka ve ürünler hakkında bilgilendirmek markanın hedeflerine ulaşma yolunda atılan ilk adımlardan birisidir.
İkna Etmek
Müşterileri belirli bir görevi yerine getirmeye ikna etmek reklamcılığın belirgin ve temel amaçlarından birisidir. Görevler, sunulan ürün ve hizmetleri satın almak veya denemek, olumlu bir marka imajı oluşturmak, markaya karşı pozitif bir tutum geliştirmek vb. durumları içerebilir.
Hatırlatmak İçin
Reklamcılığın bir diğer amacı da marka mesajını güçlendirmek ve mevcut ve potansiyel müşterilere marka vizyonu hakkında güvence verdiğinizi hatırlatır. Reklam vermek markanın akılda kalıcılığını korumasına ve markanın rakiplerinin müşterilerini çalmasını önlemesine yardımcı olur. Bu ayrıca kulaktan kulağa (tavsiye) pazarlamaya da yardımcı olur.
Reklamcılığın diğer hedefleri ise burada bahsettiğimiz üç hedefin alt kümeleridir. Bu alt kümeler şunlardır:
- PR değeri oluşturmak
- Satışları artırmak
- Talep yaratmak
- Marka algısını güçlendirmek
- Müşteri tabanını genişletmek
- Müşterilerin tutumlarını değiştirmek vb.
Reklamın Önemi
Konuya girmeden önce Türkiye’de ilk Tv yayınını İTÜ‘nün yaptığını biliyor muydunuz? TRT’den çok daha önce İTÜ TV, televizyon konusunda bilgili bir öğrenci kitlesi yetiştirmek için TV kanalı açtı. Bu haklı gurur tüm İTÜ ailesine ait.
Reklamcılık, ilgili tüm taraflar için önemlidir: müşteriler, işletmeler ve aracılar (ajanslar, sanatçılar, vb.) önem taşır.
Müşteriler Acısından
Müşterinin bakış açısından, yeni bir ürün veya bir reklamverenin mesajı hakkında çoğunlukla reklamlardan bilgi edinme fırsatı vardur. Bunun yanı sıra, reklamlar onlara şunları sağlar:
- Kolaylık: Hedeflenen bilgilendirici reklamlar, müşterilerin gereksinimlerine ve bütçelerine uygun olanı bilmelerini sağlayarak karar verme süreçlerini kolaylaştırır.
- Farkındalık: Reklamcılık, müşterileri pazarda bulunan farklı ürünler ve özellikleri hakkında genel olarak bilgi edinmesini sağlar. Bu bilgi, müşterilerin farklı ürünleri karşılaştırmasına ve kendileri için en doğru ürünü seçmesine yardımcı olur.
- Daha İyi Kalite: Sadece markalar kendilerini ve ürünlerini tanıtır. Markasız ürünler için reklam genellikle yoktur. Bu durum daha iyi müşteri kalitesi ve iyi bir iş modeli sağlar, bir marka reklama bütçe ayırıyorsa müşteri deneyimini de muhtemelen iyileştirecektir.
İşletme Acısından
Bir reklamverenin bakış açısından reklam, reklamları kullanarak markanın mesajlarını hedef kitlelerine ulaştırmanın en önemli yoludur. Müşteriye mesajı ulaştırmanın yanı sıra, reklamlar firmalara şunları sağlar:
- Marka Farkındalığının Artması: Reklam, hedef pazardaki kişiler arasında marka ve ürün farkındalığını artırır.
- Marka İmajı Oluşturma: Akıllı reklamcılık, işletmenin müşterilerin zihninde istediği marka imajını ve marka kişiliğini oluşturmasına yardımcı olur.
- Ürün Farklılaştırması: Reklamcılık, işletmenin ürününü rakiplerinden ayrışmasını (öne çıkmasını) ve hedef kitleye ürün özelliklerini ve avantajlarını iletmesine yardımcı olur.
- Artan İyi Niyet : Reklam, marka vizyonunu vurgular ve markanın müşterileri arasındaki marka fanatikliğini artırır.
- Paranın Karşılığı: Reklam, mesajı geniş bir kitleye iletebilir ve bu da firma acısından yeni satışlar anlamına gelebilir.
Reklamın Avantajları
Reklamcılığın diğer tanıtım araçlarına göre birçok avantajı vardır. Bu avantajlar şunları içerir:
- Birim Başına Maliyeti Azaltır: Reklamların geniş kitlelere ulaşması, ürüne olan talebi artırır ve bu da kuruluşa fayda sağlar.
- Marka İnşasına Yardımcı Olur: Reklamlar marka oluşturmada etkili bir rolü vardır. Reklam veren markalar, vermeyenlere göre daha çok tercih edilir.
- Yeni Ürünün Piyasaya Sürülmesine Yardımcı Olur: Yeni bir ürünün piyasaya sürülmesi, bir reklamla desteklendiğinde daha kolay gerçekleşir.
- Mevcut Müşterilerin Markaya Olan Güvenini Arttırır: Reklamlar, mevcut müşterilerin kullandıkları ürün veya markanın reklamını gördüklerinde gurur duymaları nedeniyle markaya olan güvenleri artmaktadır.
- Müşteri Kayıp Oranının Azaltılmasına Yardımcı Olur: Yeni teklifler ve daha iyi hizmet için stratejik reklamlar müşteri kayıp oranının azaltılmasına yardımcı olur.
- Yeni Müşteriler Çeker: Çekici reklamlar, markanın yeni müşteriler edinmesine ve işini büyütmesine yardımcı olur.
- Müşterileri Eğitir: Reklamlar, müşterileri piyasadaki farklı ürünler hakkında bilgilendirir ve ayrıca kendi ürünlerinin öne çıkan özelliğini bilmelerini sağlar.
Reklamların Dezavantajları
Reklamcılığın kendi dezavantajları şunları içerir:
- Maliyetleri Artırır: Reklamcılık işletme için bir masraftır ve ürünün maliyetine eklenir. Bu maliyet eninde sonunda son tüketici tarafından karşılanır.
- Alıcıyı Şaşırtır: Benzer iddiaları olan çok sayıda reklam, alıcının ne satın alması gerektiği ve ürünü satın alıp almaması gerektiği konusunda kafasını karıştırabilir.
- Bazen Yanıltıcıdır: Bazı reklamlar müşterileri yanıltmak ve şaşırtmak için akıllı stratejiler kullanır.
- Sadece Büyük İşletmeler İçin: Reklamcılık maliyetlidir ve yalnızca büyük işletmeler bunu karşılayabilir. Bu, küçük işletmeleri pazardaki büyük firmalara karşı rekabetini zayıflatır.
- Kalitesiz Ürünlerin Satışını Teşvik Eder: Etkili reklamlar, tüketiciler için iyi olmayan kalitesiz ürünlerin satışına bile yol açabilir.
Reklam Örnekleri
THY Reklam Filmi
Dijital Reklam Örneği
Dijital pazarlama türleri kısmında tüm dijital pazarlama alanlarına değindik.
Web sitenizden para kazanmak için Google Adsense bir çok fırsat sunuyor.
Reklamcılık ve Halkla İlişkiler
Temel | Reklamcılık | Halkla ilişkiler |
---|---|---|
Tanım | Reklam, tüketicilerin satın alma davranışlarını etkilemek için ikna edici teknikler kullanan ücretli bir tanıtım biçimidir. | Halkla ilişkiler, bir kuruluş ile hedef kitlesi arasında karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler kuran stratejik bir iletişim sürecidir. |
Amaçlar | Reklamcılığın amaçları; bir ürün veya hizmet hakkında farkındalık yaratmak, müşterileri ürünü satın almaya ikna etmek ve marka sadakati oluşturmayı amaçlar. | Halkla ilişkilerin amaçları, bir kuruluş ile hedef kitlesi arasında iyi niyet ve anlayış oluşturma temeline dayanır, kuruluşun ürün veya hizmetlerini tanıtmak ve davranışları etkilemektir. |
Önemi | Reklamcılık önemlidir çünkü işletmelerin ürün veya hizmetlerini geniş bir kitleye tanıtmasına yardımcı olur. | Halkla ilişkiler önemlidir çünkü işletmelerin müşterileri ve diğer paydaşlarıyla olumlu ilişkiler kurmasında önemli bir rolü vardır. |
Ödendi veya kazanıldı | Reklamcılık genellikle işletmeler tarafından finanse edilir. | Halkla ilişkiler kazanılmış medyadır, yani işletmeler gazetecilerden ve diğer etkili kişilerden olumlu haber kapsamı elde etmeye çalışır. Bu, PR kampanyaları, etkinlikler ve eski usul medya ilişkileri yoluyla yapılabilir. |
Reklam ve Son Düşünceler
Doğru reklam her devlet ve firma için şarttır. Bu bir risk değil, gerekliliktir. Eğer güvendiğiniz bir ürününüz varsa gururla bu ürünleri potansiyel tüketicilerinize ulaştırın. Yazımızla ilgili düşüncelerinizi merak ediyoruz, yorum kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Soner SARI
Yazınızı sonuna kadar okuduğumu ve okurken videoları izlerken muhteşem bir keyif aldığımı belirtmem gereklidir. Burada reklam konusuyla ilgili bir içerik hazırlıyorum ve alıntılı şekilde kullanmamda sorun olur mu? teşekkür ederim.